Vlak na de oprichting van Meld Islamofobie, in januari 2015, sloot Ibtissam Abaaziz zich aan bij het kersverse kernteam. Samen wilden we iets doen aan de toenemende islamofobie in Nederland. Hoe precies? Dat wisten we nog niet. Ibtissam bracht vlijmscherpe analyses, een grote passie voor sociale rechtvaardigheid en prikkelende wetenschappelijke inzichten mee, waardoor ze al snel een onmisbare spil werd in de zich ontwikkelende organisatie.
Na 7 jaar staat van dienst en diepe betrokkenheid bij het opbouwen van Meld Islamofobie, slaat
Ibtissam een nieuw pad in, en neemt zij afscheid van de organisatie. Als bestuur, staan wij dankbaar stil bij de toewijding en onvermoeibare inzet waarmee ze het meldpunt samen met ons heeft opgebouwd en vertegenwoordigd.
Een stichting vanuit het niets uit de bodem stampen is keihard werk, en Ibtissam wierp zich met
volle overgave in alles wat daarbij kwam kijken, van contact met melders en het ontwikkelen van een meldingsprotocol, tot de eindeloze discussies met het team en het samen uitwerken van een overtuigend en wetenschappelijk onderbouwd verhaal over waar de stichting voor staat en wat we willen bereiken.
Als promovenda in de sociologie met een stevige achtergrond in wetenschappelijk onderzoek zette Ibtissam het meldpunt op de kaart als serieus kenniscentrum. In 2015 voerde ze het onderzoek en de data-analyse uit voor ons eerste rapport. Uit het rapport kwam naar voren dat geregistreerde meldingen slechts het topje van de ijsberg zijn, en dat vooral vrouwen slachtoffer worden van islamofoob geweld. In de jaren die volgden bouwde ze voort op deze inzichten met onder andere enquête-onderzoek onder Nederlandse moslims. Dit onderzoek laat zien hoe alledaags islamofobie is in Nederland, en waarom de meldingsbereidheid zo laag ligt. In 2020 voerde ze onderzoek uit voor een zwartboek over het boerkaverbod. Anders dan een stap richting meer veiligheid op straat, bleek het verbod vooral de veiligheid van vrouwen die de gezichtssluier dragen ernstig aan te tasten. Het zwartboek ontving aandacht in nationale en internationale media.
Deze rapporten tilden de missie en visie van meld islamofobie naar een nieuw niveau: met onze
onderzoeken konden we het verband wat we veronderstelden tussen individuele ‘incidenten’ van islamofobie en institutionele discriminatie empirisch aantonen en duiden.
Vanaf 2018 ging Ibtissam aan de slag als dagelijkse coördinator van Meld Islamofobie. Als het
gezicht en woordvoerder van de stichting vertolkte ze onze boodschap met veel enthousiasme en deskundigheid in de media; was ze evengoed thuis als inspirerende spreker op de barricades; en bouwde ze achter de schermen een breed netwerk op van activisten, journalisten en politici. Een belangrijk hoogtepunt was haar deelname aan de One Young World conferentie in Den Haag in 2018, waar ze een internationaal publiek toesprak over haar werk voor Meld Islamofobie.
Ibtissam, als doortastend woordvoerder, vlijmscherpe analist en zorgvuldige onderzoeker heb je
een unieke stempel op de organisatie gedrukt. Jouw inzet was essentieel voor de groei van Meld Islamofobie – van spontane oproep op Facebook, tot een volwaardige stichting met brede
naamsbekendheid. Als achterblijvend bestuur zullen wij dankbaar voortbouwen op dat fundament.
Veel succes en strijdbaarheid gewenst op je nieuwe pad!
Het bestuur van Meld Islamofobie,
Samira Boubkari & Rahma Bavelaar