DERDE JUBILEUMSESSIE: IMPACT ANTITERRORISMEBELEID OP MOSLIMS EN DE INTERNATIONALE CONTEXT

In onze derde, en tevens laatste, jubileumsessie gaan wij in gesprek met Britse (CAGE), Franse (de inmiddels opgeheven CCIF) en Oostenrijkse (Dokustelle) activisten over de gevolgen van antiterrorismebeleid voor moslims in Europa. De sessie wordt wederom live uitgezonden via onze Facebookpagina op dinsdag 2 maart van 20.30 tot 22.00

ACHTERGROND
De afgelopen jaren heeft Amnesty International meerdere malen gewaarschuwd voor de verregaande consequenties van contra-terrorismewetgeving en -beleid in Europese landen. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat verschillende ingevoerde veiligheidsmaatregelen juist diverse vrijheden en fundamentele rechten -zoals de vrijheid van meningsuiting- inperken en een stigmatiserend effect hebben op moslims. 

De afgelopen jaren zagen we dat Europese landen aanslagen aangrepen om nog meer repressie en staatscontrole door te voeren. De moord op de Franse leraar in oktober 2020 vormde in Frankrijk de aanleiding om (de inmiddels opgeheven) CCIF (Collectif contre l’islamophobie en France), een antiracisme en mensenrechtenorganisatie, te verbieden en te ontbinden. Onder het mom van moslimterrorisme-bestrijding is o.a. (de inmiddels opgeheven) CCIF gekenmerkt als een ‘vijand van de Republiek’ en verboden. In diezelfde periode opende Oostenrijk een verontrustende heksenjacht op het ‘islamisme’ die ons erg veel zorgen baart en waar wij ook aandacht voor vroegen.  Antiterrorismebeleid is echter niet iets van de laatste jaren. In het Verenigd Koninkrijk houdt CAGE, een mensenrechtenorganisatie, zich al jaren bezig met het monitoren van de impact van antiterrorismebeleid en de ‘war on terror’ op burgers met een islamitische achtergrond. 

Tijdens onze livesessie staan we stil bij de gevolgen van antiterrorismebeleid voor moslims in Europa. Wat is er eigenlijk zo problematisch aan antiterrorismebeleid? Hoezo draagt dit bij aan islamofobie? Welke recente ontwikkelingen zien we in landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk? Wat betekent dit voor de Nederlandse context? En wat kunnen we leren van de strijd van CAGE, de inmiddels opgeheven CCIF en Dokustelle? 


SPREKERS
– Azad Ali (CAGE)
– Chafika Attalai ( voormalige woordvoerder van de inmiddels opgeheven CCIF)
– Rumeysa Dür-Kwieder (Dokustelle)

Aanmelden kan hier

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie