Hoe doe ik aangifte?
Je kunt een strafbaar feit aangeven bij de politie. Een aangifte is geen garantie dat de dader vervolgd zal worden. Toch is het heel belangrijk dat je aangifte doet van islamofoob geweld . Veel statistische indicaties van discriminatie worden gebaseerd op aangiften. Die data zijn weer nodig om verandering teweeg te brengen. Als je geen aangifte doet, kan geweld jegens moslims moeilijk worden aangetoond en wordt er minder snel actie tegen genomen. De manier waarop je aangifte kan doen hangt af van het soort delict. Bij geweld of bedreiging is het noodzakelijk om persoonlijk aangifte te doen.
Wat zijn je plichten?
- Voor verschillende delicten gelden bepaalde procedures. Kijk op de website van de politie om te weten te komen welke procedure voor jou van toepassing is. Je kunt ook bellen naar de politie om informatie te vragen of een afspraak in te plannen.
- Wees zo duidelijk en volledig mogelijk
- In principe kun je niet anoniem aangifte doen (uitzonderingen daargelaten). Zorg er dus voor dat je je kunt identificeren.
Wat zijn je rechten?
- Direct na het geweld kun je naar het politiebureau gaan om aangifte te doen
- Ga je later aangifte doen, bel dan eerst naar de politie (0900 8844) om te bespreken wanneer je het beste aangifte kan doen
- Iedereen die “kennis draagt van een begaan strafbaar feit” is bevoegd aangifte te doen (art. 161 sv)
- De opsporingsambtenaar (lees: politie) is verplicht een aangifte te ontvangen (art. 163 lid 6 jo 161 sv)
- Weigert de agent je aangifte te ontvangen, dien dan een klacht in bij de korpschef. Is er sprake van een ernstig misdrijf en wordt je niet serieus genomen door de politie, schakel dan een advocaat in of zoek hulp bij een mensenrechtenorganisatie